Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Συνέντευξη Rumjacks

Frankie Mac Laughlin(Vocals):Βασίλης και Στέλιος πρέπει να ξανανοίξουμε την pub ώστε να έρθουμε να γουστάρουμε παρέα!


Στο φετινό έθνικ φεστιβάλ Cosmopolis στην πόλη μας ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ονόματα που μας διασκέδασαν και μας έδωσαν την δική τους νότα παράδοσης ήταν και οι Celtic punk rockers Rumjacks, άδραξα λοιπόν την ευκαιρία να τους μιλήσω και να μάθω πράγματα που δεν ήξερα για αυτούς και την μουσική τους.
Η συναυλία ήταν μια έκρηξη! Γροθιά θα μπορούσα να πω στην ησυχία της κοιμισμένης δυστυχώς πόλης μας! Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια ήρθε και κάποιο πιο ζωντανό μουσικό σχήμα στο φεστιβάλ μιας και στα προηγούμενα το μόνο είδος που υπήρχε επι το πλείστον ήταν η Reggae !
Καλή η Reggae ρε παιδιά αλλά φτάνει ,δεν είναι μόνο αυτή η μουσική ethnic!
Εύγε λοιπόν για την πρωτοβουλία ας συνεχίσει έτσι το φεστιβάλ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος προσέλκυσις νέων τουριστών στην πόλη μας!


-Τι σημαίνει ακριβώς το όνομα σας γιατί δεν μπόρεσα να το βρω πουθενά σε κανένα λεξικό!
-Frankie Mac Laughlin :Πολύ καλή ερώτηση ,αλλά ούτε και εμείς ξέρουμε (γέλια).Η αλήθεια είναι ότι κάναμε ένα παζλ λέξεων για να δούμε ποιος συνδυασμός θα είναι πιο εύηχος.

-Πίστευα ότι ήταν ένα λογοπαίγνιο από τις 2 λέξεις Rum και Jack .
- Frankie Mac Laughlin :Χεχ μας αρέσουν και τα 2 ! Επίσης θα μπορούσε να είναι και ένα παιχνίδι καρτών! Μια ιδέα είναι να φτιάξετε ένα εδώ στην Καβάλα!
- Johnny McKelvey :Είναι και το όνομα από ένα Cocktail με βάση το ρούμι.
-Adam Kenny: Είναι και ένα μπαρ στην Βραζιλία που το λένε έτσι.
- Πολύ ωραίο αυτό ,ίσως να τους τιμούσατε παίζοντας κάποια μέρα εκεί!
- Johnny McKelvey: Μας έχουν τιμήσει αυτοί πιο μπροστά προτείνοντας μας να παίξουμε εκεί ήδη!

-Το συγκρότημα είναι από την Αυστραλία ,αν και δεν κατάγεστε όλοι από εκεί
- Johnny McKelvey:  Το συγκρότημα για την ακρίβεια ξεκίνησε εκεί ,στο Σύδνεϋ, βέβαια τώρα είμαστε συνεχώς στην Ευρώπη ,περιοδεύουμε συνέχεια ,σπίτι πάμε μόνο για τα Χριστούγεννα.

-Γιατί ενώ μεγαλώσατε εκεί το είδος που παίζετε είναι το celtic punk και όχι κάποιο άλλο που να είναι πιο πολύ στα μέτρα της Αυστραλίας;
-Frankie Mac Laughlin: Η ιστορία της «Λευκής» Αυστραλίας ξεκινάει πριν 200 περίπου χρόνια όπου εάν έκανες κάτι αξιόποινο στην Αγγλία σε έστελναν στην Αυστραλία ,έτσι μαζευτήκαν εδώ Ιρλανδοί ,Σκοτσέζοι , Ουαλοί και κάποιοι Άγγλοι βέβαια. Έτσι όλοι αυτοί έφεραν την μουσική μαζί τους! Εμείς παίζουμε Punk, Rock N Roll Με όλες αυτές τις επιρροές από τους γονείς μας.2 άτομα από το συγκρότημα είναι Ιρλανδοί επομένως έχουν αυτόν το ήχο στα αυτιά τους. Όταν οι γονείς τους έπιναν και μεθούσαν οι δίσκοι πήγαιναν και ερχόταν στα πικ απ επομένως καταλαβαίνεις ότι όλοι τους έχουν στα αυτιά τους αυτά τα ακούσματα από το σπίτι .Μεγαλώσαμε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με ακούσματα από πολλές χώρες και κουλτούρες. Μια από αυτές ήταν και η κελτική μουσική.

-Τι να περιμένουμε από εσάς στο σόου;
- Frankie Mac Laughlin:Πολύ ενέργεια ,χορευτικές κινήσεις που δεν τις έχουμε ποτέ σχεδιάσει ή προβάρει πριν, άλλες φορές μας βγαίνουν άλλες όχι αλλά προσπαθούμε να περνάμε όμορφα πάνω στην σκηνή.

-Διάβασα ότι έχετε και μπουζούκι στη μουσική σας, πως μπήκε αυτό το όργανο και γιατί κάποιος να μάθει ένα Ελληνικό όργανο σε μια τέτοιου είδους μπάντα;
- Adam Kenny:Η αλήθεια είναι ότι έπαιζα κιθάρα στο συγκρότημα αλλά μιας και έλειψα για κάποιο λόγω στον Καναδά κάποιος έπρεπε να παίζει κιθάρα ,έτσι o Gabriel Whitbourne μεταπήδησε στην θέση αυτή, επομένως έμαθα μαντολίνο και μπουζούκι για να ξαναμπώ στο συγκρότημα ,δεν παίζω τέλεια είναι η αλήθεια.
-Έχεις δοκιμάσει να παίξεις κάποιο Ελληνικό τραγούδι;
- Adam Kenny: Ναι τα βλέπω στο Youtube!
- Johnny McKelvey: Είναι δύσκολο να το βλέπεις εκεί!(γέλια)
- Frankie Mac Laughlin:Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στην Αυστραλία όλα αυτά τα χρονιά, από διαφορά μέρη της Ελλάδας που είναι πολύ καλοί μουσικοί και όλοι μοιραζόμαστε την αγάπη μας για την μουσική και μιας και δούλευα σε μια Pub η συμφωνία ήταν να τους κερνάω τα ποτά εάν μου έφερναν δίσκους με ελληνική παραδοσιακή μουσική .Υπάρχει και το Ιρλανδικό μπουζούκι που προέρχεται κάπου από τη δεκαετία του 50 αν δεν κάνω λάθος.
-Adam Kenny:Μοιάζει ο ήχος του με το μαντολίνο αλλά δεν έχουν τον ίδιο ήχο και το ίδιο κούρδισμα.

-Ένα από τα καλύτερα σας κομμάτια είναι το Irish Pub Song, πείτε μου την ιστορία γύρω από αυτό το τραγούδι.
- Frankie Mac Laughlin:Είχα κάνει ένα demo με κάποιους φίλους μου το οποίο το βρήκα όταν ταξιδεύαμε από το Sidney στο Brisbane και το βρήκε ο φίλος μου ο Gabriel και μου λέει αυτό είναι τέλειο πρέπει να το ηχογραφήσουμε στο δίσκο ,όταν λοιπόν ξαναβρεθήκαμε στο στούντιο το κάναμε .Αυτό που λέω συχνά χαριτολογώντας είναι ότι οι ιρλανδικές pub είναι κάτι σαν τα Macdonalds των pub ,γιατί έχει παντού σε όλο τον κόσμο, οπού και να έχουμε ταξιδέψει παντού υπάρχει μια ιρλανδική pub .Μια μέρα έτσι για πλάκα έψαξα στο Google να δω που υπάρχουν ιρλανδικές pub και βρήκα μέχρι και στα Ιμαλάια ,στο Matchu Pitchu παντού και είπα αν δεν γίνει Hit αυτό το τραγούδι τουλάχιστον θα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θα το καταλάβουν. Το τραγούδι γράφτηκε για μια pub κοντά στο μέρος που μέναμε ,είχαν πάρει μια pub και την μετέτρεψαν σε ιρλανδική. Την ημέρα που άνοιγε είχα πάει με κάποιους Ιρλανδούς φίλους μου, μπορεί να είμαι Σκοτσέζος αλλά έχω Ιρλανδικό ιστορικό! Πήγαμε ντυμένοι όμορφα αλλά δεν μας έβαλαν μέσα γιατί δεν είμασταν λέει ντυμένοι ανάλογα για την περίσταση. Πάθαμε πλάκα! Αργότερα μια μέρα που δούλευα μαζί με κάποιους Ιρλανδούς εργάτες και έπιασε πολύ βροχή και δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε πήγαμε !Η φωτιά έκαιγε και ενώ πίναμε τα ποτά μας, ένας με καλή φωνή ξεκίνησε να λέει ένα παραδοσιακό ιρλανδικό τραγούδι. Πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που ήταν εκεί θα τους άρεσε να ακούσουν ένα παραδοσιακό ιρλανδικό κομμάτι σε μια ιρλανδική παμπ ,αλλά μας είπαν να σταματήσουμε να τραγουδάμε ,η  πλάκα είναι ότι συνεχίσαμε να τραγουδάμε και μας απείλησαν ότι άλλη μια λέξη να πούμε θα μας πετάξουν έξω .Εμείς συνεχίσαμε και μας ζήτησαν να φύγουμε .

-Άρα έχετε και στο Σίδνεϊ !
- Frankie Mac Laughlin:Ναι ναι παντού.

-Θα ήθελα να σας διηγηθώ μια ιστορία. Πριν κάποια χρονιά δούλευα ως DJ σε μια Ιρλανδική Pub στην Ορεστιάδα ,που δυστυχώς δεν υπάρχει πια! Την έλεγαν B&S Irish Pub τα αρχικά B και S είναι τα αρχικά των ιδιοκτητών της pub Βασίλης και Στέλιος!
- Johnny McKelvey:  B&S Θα μπορούσε να σημαίνει Bachelors and Spinsters (δηλαδή των εργένηδων και των γεροντοκόρων)!

-Έφερα να σας χαρίσω την πρωτότυπη μπλούζα που θα φορούσε το προσωπικό του μαγαζιού γιατί το Irish pub Song ήταν ο ύμνος του μαγαζιού και θα ήθελα να την έχετε!
- Frankie Mac Laughlin:Βασίλης και Στέλιος πρέπει να ξανανοίξουμε την pub ώστε να έρθουμε να γουστάρουμε παρέα!

- Johnny McKelvey: Δηλαδή αυτή είναι μια μπλούζα από μια Pub που έχει κλείσει πλέον σωστά;
-Ναι πλέον δεν υπάρχει!
- Johnny McKelvey:Μπορείς να την πουλήσεις στο ebay!(γέλια)
- Δεν θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο να πω την αλήθεια ,έχει μεγαλύτερη αξία το να την πάρετε εσείς!
- Frankie Mac Laughlin:Εννοείτε και σε ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου