Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Συνέντευξη Γιώργος Γκικοδημας (O. P. A.)



Όταν έγραφα τους στίχους μου ένιωθα ότι θα πληρώσω το τίμημα της πρωτιάς αλλά και της προσωπικής μου ματαιοδοξίας ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει σε μια μέρα!
Όταν έγραφα τους στίχους μου ένιωθα ότι θα πληρώσω το τίμημα της πρωτιάς αλλά και της προσωπικής μου ματαιοδοξίας ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει σε μια μέρα!





Ο Γιώργος Γκικοδήμας είναι ένας από τους 2 που αποτελούσαν ,ίσως το 1ο Rap-Hip Hop συγκρότημα στην Ελλάδα, τους O.P.A.(Oppressive People Attack),με αιχμηρό στίχο που προσπαθούσε να αφυπνίσει τον κόσμο ,να τον κάνει να χορέψει και να διασκεδάσει με την μουσική του. Μας ξαναστήνετε μέσα από την νέα του δουλειά που ακολουθεί άλλους δρόμους πλέον όπως αυτός του New Wave και εντυπωσιάζει. Εμβληματική φυσιογνωμία με χαρακτηριστική φωνή

-Το όνομα του συγκροτήματος είναι αλληγορικό oppressive people attack δηλαδή η επίθεση των καταθλιπτικών ανθρώπων ,OPA ,μια λέξη που ο Έλληνας την χρησιμοποιεί όταν χορεύει .Πως βγήκε το όνομα σας και τι ήθελε να πέτυχει;

-Το όνομα υπονοεί τη ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ, οι καταπιεσμένοι και καταθλιπτικοί δεν επιτίθενται, απλά υποκύπτουν και ανέχονται τα δεινά.
Έτσι και αλλιώς την εποχή που ξεκινήσαμε η ελληνική δισκογραφία είχε αρχίσει να παρακμάζει.
Το 1992 ήδη από το εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα σιγά-σιγά είχε αρχίσει η συγχώνευση των μικρών εταιρειών στη μεγάλη "μαμά" εταιρεία.
Το όνομα OPPRESSIVE PEOPLE ATTACK σηματοδοτεί το χτύπημα στον Περσικό κόλπο το 1989 και τον έλεγχο σε μια παγκόσμια τάξη όπου οι τράπεζες άρχισαν να υποδουλώνουν με δάνεια και χορηγίες τους λαούς της Ευρώπης με το πρόσχημα της οικονομικής ευημερίας.


-Το είδος της μουσικής που υπηρετούσατε η Rap – Hip Hop εκείνη την εποχή είχαν πάντα ρολό αφύπνισης των νέων και όσων την άκουγαν βέβαια .Εσείς είσασταν από τους πρώτους αν όχι οι πρώτοι στην Ελλάδα που τραγούδησαν αυτό το είδος .Τι γνώμη έχετε τώρα για αυτή την σκηνή στην Ελλάδα ;

-Η αλήθεια είναι ότι όταν έγραφα τους στίχους μου ένιωθα ότι θα πληρώσω το τίμημα της πρωτιάς αλλά και της προσωπικής μου ματαιοδοξίας ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει σε μια μέρα.
Δεν μου αρέσει να κρίνω νέους καλλιτέχνες που ήδη πειραματίζονται.
Η οικονομική εξαθλίωση της χώρας μας έχει ισοπεδώσει αξίες, ηθική και νόμους αλλά και συνειδήσεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να αντιδράσουν με βία αλλά και με στίχο που ειρωνεύεται αλλά και προσβάλλει την δημόσια αιδώ, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα ή και απλά να γίνουν διάσημοι σε μια νύχτα "Fast Music - Fast Money".
Το μόνο που θα καταφέρουν δυστυχώς είναι να ζήσουν ένα όνειρο που μπορεί να καταλήξει σε εφιάλτη. Να προσέχουν πολύ γιατί αυτοί ο δρόμος κρύβει πολλές παγίδες.


-Οι OPA διαλύθηκαν το 1996 με 4 δίσκους στο ενεργητικό τους .Ποια είναι η μετέπειτα πορεία και των δυο σας;

-Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε άλλο εκείνη την εποχή, ο κόσμος ζούσε μέσα στη λήθη. Πολλά λεφτά πεταμένα, δάνεια για ακριβά αμάξια, έκλυτος βίος και παραλογισμός ότι θα είμαστε πλούσιοι για πάντα.
Οι απατεώνες και τα golden boys ήταν το status της εποχής.
Στο τέλος του 1996 ο Γιάννης αποχώρησε από το συγκρότημα, εγώ συνέχισα να γράφω μέχρι να δω κάποιο φως και να ηχογραφήσω το 2003 το άλμπουμ "Μανιτάρια Στον Τοίχο" παίζοντας περιστασιακά και σε διάφορα μουσικά σχήματα όποτε και όπου μπορούσα.
Πέρασα αρκετά δύσκολα χρόνια με στερήσεις και ταλαιπωρίες αλλά πίστευα βαθιά μέσα μου ότι κάποτε όλα αυτά θα τελειώσουν. Άρχισα σιγά σιγά να βλέπω την άνοιξη μιας νέας πορείας που με οδήγησε μέχρι σήμερα να μπορώ και πάλι να ηχογραφήσω υλικό που είχα ήδη ετοιμάσει:
2005: Κορόιδο Εντάξει - All Right Sucker Remix 

2007: Κάτι Πρέπει Να Γίνει (Μητέρα Γη Συγνώμη) 

2008: Take Me Up To Heaven

2010: Embrace Me 

2017: Hi Tech Prison/Hi Tech Φυλακή

2017: Hi Tech Prison/Hi Tech Φυλακή(Greek version)

Τώρα νιώθω ότι είμαι στον κατάλληλο χωροχρόνο να παρουσιάσω τα τραγούδια που στοιχειοθετούν την παρούσα κατάσταση που αυτή τη στιγμή ζούμε.

-Έχω δει σε φωτογραφίες ότι το σχήμα πλέον έχει και κιθάρες ενώ οι OPA είχαν περισσότερο ηλεκτρονικό ήχο .Υπάρχει κάποια στροφή στην μουσική ταυτότητα ως Γιώργος Γκικοδήμας στη πλέον solo καριέρα;

-Χρησιμοποιώ και ηλεκτρικές αλλά και synth κιθάρες.
Η προσωπική μου καριέρα έχει ταυτιστεί με τους OPA, είναι ένα και το αυτό. Κάτι που δεν μπορώ και ούτε θέλω να αποχωριστώ. Παράλληλα προεκτείνω την παραγωγή χρησιμοποιώντας και άλλα συμβατικά όργανα, με όποιον τρόπο εγώ θέλω να ακούγονται. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το fusion.


-Η όψη σου ταίριαζε περισσότερο με μέλος κάποιου New Wave ή Gothic σχήματος τότε όπως τον τραγουδιστή των Type O Negative και τον τραγουδιστή του progressive rock group των Rush.Ποιες ήταν οι μουσικές σου επιρροές ;

-Η επιρροές που έχω είναι από τις δεκαετίες των 70s και 80s.
Τότε έγιναν όλα τα πειράματα επάνω στην μουσική παραγωγή. Η δισκογραφία τότε ήταν στο απόγειό της, από το progressive rock στο punk/ new wave/ dark gothic/ hip hop και ethnic. Όλα ήταν αυθεντικά και αληθινά τραγούδια, πάρα πολλά συγκροτήματα και πάρα πολλά μηνύματα, με στίχους που αγάπησα και αγαπώ ακόμα.


-Τώρα που μπορεί να σε δει ο κόσμος ;Και έχεις κάποιο solo album στα σκαριά;

-Θα κάνω εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές - clubs.
Το τελευταίο μου EP λέγεται ZERO, περιέχει 5 τραγούδια:
1) The Wedding
2) Circe's Island
3) The Temptation (by Charles Baudelaire
4) The City In The Sea (by Edgar Allan Poe)
5) The Flesh Covers The Bone  (by Charles Bukowski)
Zero EP Playlist : https://www.youtube.com/playlist?list=PLftRy1sVJHGlp6WW7QwGefE_jNoZ177rV

Καλή σας ακρόαση!!!

YouTube Κανάλι: https://www.youtube.com/channel%2FUCf60pc_P5WdVjq2DwvMI-XA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου