Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Συνέντευξη Μερσιάννα Ελευθεριάδου (Πρώτο πρόγραμμα)





Στην Ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν ιδρυματοποιούμαστε όλοι, κάποιοι παραμένουμε αλερτ στο τώρα! 



Μία φωνή που ενδεχομένως να ταίριαζε απόλυτα σε βραδινή εκπομπή, ίσως μετά της 22:00.Η Μερσιάννα Ελευθεριάδου παραγωγός και όχι μόνο του Πρώτου προγράμματος της ΕΡΑ!  Μια αισθαντική φωνή με μια μουσική όαση όσον αφορά τις μουσικές της επιλογές θα έλεγα στη δημόσια ραδιοφωνία, που θυμίζει την Μυρτώ Αλικάκη σε εκείνη την σειρά της τηλεόρασης του Alpha "Υπέροχα Πλάσματα", ελεύθερη, ανένταχτη, party animal όπως η ίδια μας συστήνετε η ίδια και φυσικά απολαυστική πάντα στα ραδιοκύματα των FM στη συχνότητα του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ) καθε Σάββατο και Κυριακή με την εκπομπή "Η πόλη σε κίνηση ". 

1)Ποιά είναι η σχέση σας με το ραδιόφωνο, πως ξεκίνησε και ποίος είναι ο λόγος που το συνεχίζετε; 

-Υπαρξιακή θα έλεγα,άρχισα να ασχολούμαι με το ραδιόφωνο το 2004 στον 9.58 σταθμός στον πολιτισμό, της ΕΡΤ3 .Στην αρχή ψαχνόμουν αρκετά δεν είχα προσανατολισμό, ήθελα να μπορώ και να θέλω να τα κάνω όλα, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, πολιτιστική ατζέντα αργότερα κατάλαβα ότι η ειδίκευση είναι απαραίτητη, επίσης σε ένα ραδιόφωνο πολιτισμού έπρεπε οι εκπομπές να διαφοροποιούνται κατά κάποιο τρόπο, δυσκολευόμουν αλλά ''χανόμουν'' προκειμένου να βρω την ουσία. 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο βρισκόμουν εκεί που ήθελα, σε συναυλίες και σε συνεντεύξεις μουσικών, μετά από πολύ πάρτυ, πολλές συναυλίες με φυσική παρουσία , και μεγαλοδάπανες επενδύσεις για την εμπλούτιση της προσωπικής μου δισκοθήκης, άρχισα να γνωρίζω τους ανθρώπους που βρίσκονταν πίσω από τις μεγάλες παραγωγές των συναυλιών, είχα φτάσει σε σημείο μέσα σε μια εβδομάδα να απολαμβάνω πάνω από 3 live. 

Ήταν η καθημερινότητα μου ήμουν πάρτυ ανιμαλ αλλά ήθελα να μπορώ να ζω με αυτό αλλά και από αυτό...

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήρθε το 2006 όπου έπρεπε να παρουσιάζω θεματικές εκπομπές για το φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ, συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα καινούργιο πεδίο που με ενδιέφερε πολύ! Ένας άλλος κόσμος, ένα σύμπαν μαγικό, ταινίες!


2)Είπατε σε μια εκπομπή σας ότι περάσατε και από την τηλεόραση αλλά όταν έπεσε στο τραπέζι η ερώτηση ραδιόφωνο ή τηλεόραση διαλέξατε το ραδιόφωνο γιατί; και γιατί όχι και τα 2; 

-Χμ! η εικόνα ε;

 Η προσωπική μου εμπειρία από τον καιρό της τηλεόρασης μόνο θετικά συναισθήματα μου δημιουργεί, η ομάδα στην οποία ήμουν μέρος αυτής ήταν εξαιρετική, είχε χαθεί όμως η ''γκάβλα'' μου (Θεσσαλονικιά) για ραδιόφωνο, τα ωράρια ήταν εξαντλητικά εργαζόμουν 7 ημέρες την εβδομάδα δίχως σταματημό! Δεν υπήρχε προσωπικός χώρος και χρόνος, ούτε έμπνευση αλλά ούτε και διάθεση για ραδιόφωνο.

Κατάλαβα νωρίς πως δεν μπορώ να έχω δύο μεγάλες αγάπες, δεν είναι ότι δεν αγαπώ την τηλεόραση, απλώς το ραδιόφωνο το αγαπώ περισσότερα χρόνια...

Δεν θέλω να είμαι απόλυτη, ίσως κάποια στιγμή με μια πρόταση που θα με εξιτάρει αρκετά να μπω και πάλι στη διαδικασία αυτής.


3)Ακούμε σε κάθε εκπομπή στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ ένα σωρό ονόματα που είναι πίσω απο κάθε εκπομπή, χρειάζονται αλήθεια όλοι αυτοί οι συντελεστές; ή θα μπορούσε ένας ραδιοφωνικός παραγωγός να τα καλύψει όλα αυτά τα μόνος του ;

-Στην Ελληνική ραδιοφωνία συμβαίνει αυτό, υπάρχει το αναπόσπαστο μέλος της ομάδας ο οποίος είναι ο/η ηχολήπτης, προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου δίχως αυτόν τον άνθρωπο, σας μίλησα λίγο πριν για ειδικότητες, σωστοί άνθρωποι σε σωστές θέσεις, αναγκαίο! 


4)Ακούμε ΕΡΑ και όλοι σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι που κάνουν εκπομπή εκεί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, πόσο αλήθεια είναι αυτό;

-Μάλλον αναφέρεστε στην γενική εικόνα που έχει η κοινωνία για τους εργαζόμενους στην Ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν είναι έτσι ακριβώς δεν ιδρυματοποιούμαστε όλοι, κάποιοι παραμένουμε αλερτ στο τώρα, αυτό βέβαια έχει να κάνει με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του καθενός, προτιμώ να παράγω έργο παρά να ξεφυσάω σε ένα γραφείο μπροστά, έχει να κάνει και με τη ψυχική μας υγεία δεν θα μπορούσα να ζω ξέροντας ότι κάθε πρωί πρέπει να ξυπνάω και να πηγαίνω στη δουλειά ''αναγκαστικά'' μη θέλοντας, γι' αυτό ίσως θα πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό.


5)Επίσης ακούμε ότι κάποιος άλλος εκτός του "παρουσιαστή" της εκπομπής είναι στην παραγωγή της εκπομπής, τι σημαίνει αυτό;

- Ο παραγωγός βρίσκεται εκεί σε περίπτωση που σκάσει ένα άκρως ειδησεογραφικό θέμα επικαιρότητας π.χ ανατολική μεσόγειος, πανδημία, διάγγελμα του/της προέδρου δημοκρατίας, το Πρώτο Πρόγραμμα είναι αμιγώς ενημερωτικό ραδιόφωνο, προσωπικά δεν έχω ατζέντα φορέων, υπουργείων κ.ά που χρειάζονται για να καλύψουν στον αέρα εκείνη τη δεδομένη στιγμή οτιδήποτε από την επικαιρότητα, έχω αντίληψη καθώς και κρίση αλλά όχι το εργαλείο όπου στη δεδομένη φάση είναι η ατζέντα ενός παραγωγού.


6)Η δουλειά του να δουλεύει κάποιος στην ΕΡΑ είναι μόνο να κάνει την εκπομπή του ή έχει και άλλα καθήκοντα; 

- Με ρωτάτε πόσο δουλεύω πέρα από το Σαββατοκύριακο που με ακούτε στον αέρα; 

Είμαι εκφωνήτρια ειδήσεων την υπόλοιπη εβδομάδα και αφηγήτρια σε κάποια ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ παραγωγής του κ.Θωμά Σίδερη ο οποίος παρουσιάζει την ''αφύλαχτη διάβαση'' και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διότι εκτός από παραγωγός είναι και ντοκιμαντερίστας.


7)Όσον αφορά τις μουσικές επιλογές των εκπομπών είναι όλα "επιτρεπτά "ή υπάρχουν περιορισμοί;  

- Αν μπορώ να παίξω το ερωτικό του Τζίμη Πανούση π.χ; ή τον Ιλισσό από τους Lost Bodies;

Η μουσική επιμέλεια στην ''Πόλη σε Κίνηση'' είναι προσωπική μελέτη, ότι υπάρχει στη δισκοθήκη μου, παίζει στον αέρα του Πρώτου, είτε αρέσει είτε όχι, δεν μπήκα ουδέποτε στη διαδικασία να αρέσω σε όλους και δεν αρέσω πιστέψτε με, πολλές φορές έχω λάβει αρνητικά μηνύματα για την εμμονή μου στο ξένο ρεπερτόριο, μα εκεί ειδικεύομαι υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν εξαιρετική γνώση και παιδεία της Ελληνικής μουσικής , ανήκω σε ένα ραδιόφωνο πολυσυλλεκτικό, είμαι ελεύθερη μέσω της δημιουργίας να παρουσιάζω αυτό που είμαι.


-Σας ευχαριστώ πολύ,εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να κάνουν αυτό που είναι και να είναι αυτό που κάνουν.

Στέλνω ραδιοφωνική ακτινοβολία με μοναδικό σκοπό την ανταλλαγή αυτής!

-Και εγώ σας ευχαριστώ για την πολύ όμορφη συντροφιά που μας κάνετε μέσω της εκπομπής σας και για αυτή την συνέντευξη! 

Μερσιάννα Ελευθεριάδου

Η πόλη σε κίνηση

Σάββατο και Κυριακή 20.00-22.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου