Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Συνέντευξη Martyn Jacques και Adrian Stout (The Tiger Lillies)

 

Το ρεμπέτικο είναι το Blues της Ελλάδας!



    Πριν περίπου 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη το μακρινό 2004 μια βροχερή μέρα στον όμορφο χώρο της Μονής Λαζαριστών είδα για πρώτη φορά τους Tiger Lillies να παρουσιάζουν το Circus ,ένα μαγευτικό θεατρικό cabaret με ακροβάτες που είτε χόρευαν μέσα σε μοτίβα στον τοίχο, είτε έπαιζαν και έκαναν ζογκλερικά με κορύνες και χούλα χούπ , ή κρεμόντουσαν από μανδύες που έφταναν από το ταβάνι της σκηνής στο πάτωμα και πολλά άλλα, συνοδευόμενα από την μουσική του μελαγχολικού κλόουν(Martyn Jacques) , το κόντρα μπάσο αλλά και το μουσικό πριόνι του (Adrian Stout).Είχα μείνει άφωνος από όλο αυτό που ξετυλίγονταν μπροστά στα μάτια μου .Αν και τσουχτερό το εισιτήριο τους (κόστιζε 40€ όταν οι συναυλίες τότε κόστιζαν περίπου 25€) άξιζε η όλη σκηνική παρουσία μέχρι το τελευταίο cent. Αφού τελείωσε ή συναυλία άρχισε να βρέχει ,ξήλωσα μια αφίσα από μια κολώνα και την φύλαξα για να την στεγνώσω και να την πλαστικοποιήσω. Σε αυτήν λοιπόν την συναυλία ήρθε η ώρα να μου την υπογράψουν! Να τους γνωρίσω από κοντά ! Να μου δώσουν συνέντευξη και να τους ξαναδώ επί σκηνής αυτή την φορά στο πανέμορφο Ακόντισμα ! Στο σπίτι μου!

Το συγκρότημα των Tiger Lillies ιδρύθηκε το 1989 και το άνομά του το πήρε από την δολοφονημένη ιερόδουλη στο Soho του Λονδίνου που φορούσε animal print ρούχα και λέγονταν Lillie !

Το είδος που διακρίνεται το γκρουπ είναι ένα πάντρεμα του Cabaret ,της Punk, της Blues και της Sanson μουσικής σε συνεργασία με την σκηνική παρουσία των μελών τους γκρουπ άλλοτε σοκάρουν το κοινό και άλλοτε το αφήνουν με μια γλυκιά επίγευση μελαγχολίας.

  


-Έχετε κυκλοφορήσει έναν δίσκο που ονομάζετε Lemonaki με ρεμπέτικα τραγούδια ,γιατί διαλέξατε αυτό το μουσικό είδος της Ελλάδας;

Martyn Jacques: Είναι ένα ενδιαφέρον είδος ,έχω περάσει αρκετό καιρό στην Ελλάδα και έχω αρκετούς φίλους εδώ , αλλά είχα έναν δίσκο με ρεμπέτικα πριν έχω οποιαδήποτε σχέση με την Ελλάδα και μου άρεσε πολύ, είναι περίεργο αλλά πριν ακόμα να αναπτύξω κάποια σχέση με την Ελλάδα μου άρεσε η μουσική αυτού του είδους .Το ρεμπέτικο είναι το Blues της Ελλάδας και μου αρέσουν τα παλιά Blues επίσης.Το θέμα τους είναι η απληστία, ο δρόμος ,η φτώχεια.

-Γενικότερα στο ρεμπέτικο αναπτύσσονται θέματα όπως ο χρόνος στη φυλακή και η αγάπη επίσης.

Adrian Stout:Ναι έχουμε τραγούδια από ανθρώπους που είναι ή έχουν κάνει φυλακή.

Martyn Jacques:Στο δίσκο Lemonaki δεν αποδίδουμε ένα φόρο τιμής στην μουσική του ρεμπέτικου αλλά στους στίχους του ,είναι ακριβώς αυτό που ταιριάζει στο πνεύμα των Tiger Lillies και σε αυτό προσπαθούμε να επικεντρωθούμε.

Adrian Stout:Αυτό που έχουμε επικεντρωθεί είναι το συναίσθημα που βγάζει το ρεμπέτικο ,τον τρόπο ζωής αυτών ανθρώπων ,όπου πολλά από αυτά υπάρχουν παράλληλα και τώρα. Ήταν η έμπνευση για μας αυτό γιατί τα προσθέσαμε σε μουσικές όπως Blues,Jazz,Παραδοσιακή μουσική, Sanson.Προσπαθήσαμε να τα παντρέψουμε και να τα φέρουμε στα μέτρα μας με το Ukulele ,το ακορντεόν και να πιάσουμε το συναίσθημα από αυτά τα τραγούδια.

-Θα έχουμε τραγούδια από αυτόν τον δίσκο σήμερα;

Martyn Jacques:Ναι βέβαια ,κυρίως από αυτόν!

Adrian Stout:Και κάποια από τα τραγούδια του Robert Johnson, πιστεύω ότι ταιριάζουν αυτά τα 2 είδη.

-Θα χρησιμοποιήσετε μπουζούκι για να παίξετε τα τραγούδια αυτά;

Martyn Jacques:Εγώ έχω Ukulele και ο Adrian μια ισπανική κιθάρα, έχουμε όμως χρησιμοποιήσει μπαγλαμά και μπουζούκι στις ηχογραφήσεις μας, δεν είμαστε και οι καλύτεροι παίκτες πάνω σε αυτά τα όργανα .

-Θα χρησιμοποιούσατε το μπουζούκι για μελλοντικές συνθέσεις σε κάποιο νέο δίσκο;

Martyn Jacques:Ναι βέβαια.

Adrian Stout:Όταν είμαστε στο studio για ηχογράφηση χρησιμοποιούμε διάφορα όργανα και προσπαθούμε να τα φέρουμε στα μέτρα μας.

-Παλιότερα αυτός που ήθελε να έχει μπουζούκι αλλά δεν μπορούσε να έχει έπαιρνε το μαντολίνο και του άλλαζε το μανίκι  ,έβαζε ένα μεγαλύτερο και έτσι έφτιαχνε ένα μπουζούκι για να παίζει.

 Martyn Jacques:Η μουσική στις μέρες μας είναι εξευγενισμένη ,τα όργανα όμως είναι ακριβά και πολλές φορές οι άνθρωποι επινοούν ευφάνταστους τρόπους για να παίξουν μουσική, με αυτοσχέδια όργανα ,με πιο τραχύ ήχο.

-Έχετε συνεργαστεί ποτέ ή θέλετε να συνεργαστείτε με κάποιον έλληνα συνθέτη του ρεμπέτικου;

Martyn Jacques:Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις ,εάν κάποιος θέλει είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες.

-Έχετε προσπαθήσει να τραγουδήσετε στα Ελληνικά;

Martyn Jacques:Έχω σκεφτεί να τραγουδήσω σε διάφορες γλώσσες γενικά όχι μόνο στα ελληνικά, κάποιοι το προσπαθούν να μάθουν φανατικά να τραγουδούν σε άλλες γλώσσες ,εάν κάποιος μου πρότεινε να τραγουδήσω στα ελληνικά ,στα γερμανικά ή στα γαλλικά πιθανόν και να μπορούσα. Βέβαια μιλάμε για μια σωστά οργανωμένη δουλεία με κάποιον που θα μου μάθαινε το πως θα τραγουδήσω σε αυτή την γλώσσα αλλά δεν νομίζω ότι είναι και πολύ καλή ιδέα .

-Πιο είναι το επόμενο σας βήμα ;

Martyn Jacques:Είναι λίγο αστεία αυτή η ερώτηση γιατί μέσα στην καραντίνα του Lockdown ηχογραφήσαμε 8 δίσκους .

-8 δίσκους; Μέσα στο lockdown; Απίστευτο!

Adrian Stout: Είχαμε πολύ ελεύθερο χρόνο.

Martyn Jacques: Γράψαμε αυτούς τους δίσκους όπου ο κάθε ένας αφορά διαφορετικά θέματα, έχουμε κάνει την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Charles Dickens.

Adrian Stout: Κάναμε  την ηχογράφηση για την Χριστουγεννιάτικη ιστορία και για τραγούδια του Robert Johnson , είναι μια σταθερή διαδικασία για μας το να γράφουμε νέα τραγούδια ,να τα ηχογραφούμε και να τα παρουσιάζουμε πάνω στη σκηνή.

-Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Martyn Jacques & Adrian Stout:Και εμείς ευχαριστούμε!


https://www.tigerlillies.com/



 

 

 Η συναυλία!







Με την Martyna Lach (The manager of the Tiger Lillies)

Soundcheck


Αναμνηστική φωτογραφία μετά την συνέντευξη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου