Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Συνέντευξη Steve Lake(Zounds)


Τα τραγούδια βγαίνουν από την κοινωνία και την πολιτισμική μας εμπειρία ,γι’ αυτό και κανένας μας δεν μπορεί να οικειοποιήται την μουσική!


Λίγες ώρες πριν την εμφάνιση αυτού του εμβληματικού συγκροτήματος της Punk μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με τους Zounds και συγκεκριμένα με τον τραγουδιστή του γκρουπ Steve Lake για την μουσική τους,τα τραγούδια τους και τον τρόπο ζωής τους.Η αλήθεια είναι ότι ένιωσα μια απομυθικοποίηση των όλων όσων πίστευα ότι θα ακούσω και θα δω! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διαμαντή που μου έδωσε την ευκαιρία και μεσολάβησε να μιλήσω μαζί τους όσο και στον Λευτέρη που με δέχθηκε στο σπίτι του για να κάνουμε εκεί την συνέντευξη!



-Καλώς ήλθατε στην Καβάλα και σας ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε να μου δώσετε αυτή την συνέντευξη, καλώς ορίζουμε την ιστορία της Punk,Post Punk και Anarcho Punk στην πόλη μας!

1)Zounds είναι παράφραση της λέξης sound; Λογοπαίγνιο ; ή σημαίνει κάτι άλλο ;
-Είναι κάτι το οποίο συζητούσαμε λίγο πριν έρθεις! Ναι είναι ένα λογοπαίγνιο της λέξης Sound αλλά δεν έχει κάποια εξήγηση στην Αγγλική γλώσσα. Αν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αμαρτωλοί και ως αλλοίωση της φράσης οι πληγές των θεών(Gods wounds) ,ως μια κατάρα ,σαν να λέμε γαμώτο, στο διάολο(Ζουντς) . Για εμάς είναι απλά μια λέξη μιας και δεν το προφέρουν όλοι σωστά (Ζάουντς ή Ζουντς).Αλλά τελικά μου άρεσε το Ζάουντς  στο πως ακούγετε.

2)Πιστεύετε ότι η Punk και περισσότερο η anarcho - punk μουσική μπορούσε και μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις των ανθρώπων που θα τύχει να ακούσουν αυτά τα τραγούδια;
-Εγώ είμαι αυτός που γράφει τα τραγούδια και κατά κύριο λόγο γράφω για πράγματα που αφορούν εμένα και τους φίλους μου ή τους ανθρώπους που ζω μαζί τους ,επομένως όταν γράφω τραγούδια είναι αποτελέσματα από συζητήσεις που είχαμε, εάν οι άνθρωποι που τα ακούν παίρνουν κάποιο μήνυμα από αυτά ,είναι σπουδαίο για μένα! Δεν είναι όμως η κινητήριος δύναμη για μένα .Η κινητήριος δύναμη για μένα είναι να παίζω Rock NRoll.Αλλά πρέπει να γράφεις τραγούδια για κάποιο λόγο και αυτός ο λόγος θα πρέπει να σημαίνει κάτι για μένα. Τα τραγούδια που είχα γράψει για τον 1ο μας δίσκο την Κατάρα των Ζάουντς(The curse of Zounds) ακόμα και τώρα έχουν κάποιο νόημα για κάποιους και όχι μόνο για μένα.Βέβαια εάν δεν είχαν δεν θα είμασταν εδώ τώρα να μιλάμε, είναι μια Κατάρα!(Its a curse!) (γέλια).

3)Yπήρξε μεγάλη αποχή σας από την δισκογραφία σχεδόν 30 χρόνια, πως συντηρείτε και πως ζει ένας punk όπως εσείς;
-Πρώτα απ’ όλα έχω γράψει χιλιάδες τραγούδια ,δεν έχω σταματήσει ποτέ να γράφω αλλά δυστυχώς κανένας δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά! Σε κανέναν δεν άρεσαν και κανένας δεν ήθελε να τα ακούσει! Να πω την αλήθεια δεν ήταν στο ίδιο μοτίβο.
-Δεν τα ηχογραφήσατε;
-Τα έχω συμπεριλάβει στον νέο μας δίσκο (The redemption of Zounds ),πολύς κόσμος του άρεσε αλλά δεν έχει τον ίδιο βαθμό σύγκρουσης με το σύστημα με αυτά που παίζαμε και όταν παίζεις νέα κομμάτια σε ένα Live και δεν είναι πλέον τα ίδια με τα παλιά ο κόσμος δεν ενδιαφέρετε πλέον και πάει να κάτσει στο μπαρ ,ίσως όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι ,στους ανθρώπους αρέσει αυτό που ξέρουν!
-Γιατί αυτή η μεγάλη αποχή και μετά την εποχή των Zounds τι έγινε πως συντηρούσαστε;
-Δεν έπαψα ποτέ να παίζω ,έπαιζα σε bar στην περιοχή που ζω αλλά διαφορετικά είδη, από το 1992 έχω ένα παιδί και έπρεπε να κάνω κάποιες εμφανίσεις για να βγάζω χρήματα. Δυστυχώς ο κόσμος στην Αγγλία δεν ενδιαφέρετε πλέον για το συγκρότημα, εάν παίξουμε στην Ολλανδία ή στο Βερολίνο ο κόσμος έρχεται να μας δει στην Αγγλία δεν ενδιαφέρονται πια! Ίσως γιατί τον 1ο μας δίσκο τον βγάλαμε στην Crass records που ήταν πολύ σκληροπυρηνική και ο κόσμος νομίζει ότι είμαστε τίποτα κοκαλιάρηδες χίπις και παίζουμε σκληροπυρηνικό Punk και ξέρεις σε αυτά τα Live υπάρχουν πολλά προβλήματα όπως τσακωμοί και φασαρίες. Έτσι έκλεισε η αυλαία χωρίς χρώμα και έμπνευση. Με την γυναίκα μου την Mandy παντρευτήκαμε, κάναμε και ένα παιδί και έπρεπε να βρω μια δουλειά. Έπαιζα country, folk, γαλλικά παραδοσιακά τραγούδια με ποιητικούς στίχους που ήταν πολύ δημοφιλή το 1950.Πράγματα που οι οπαδοί της punk δεν θα άκουγαν, αυτοί που θα έρθουν να μας δουν είναι πιο ανοιχτόμυαλοι .Θα μπορούσα να είμαι κολλημένος σε ένα είδος και να μην μου αρέσει κανένα άλλο , μα εμένα μου αρέσουν όλα τα είδη της μουσικής αλλά όχι όλη την μουσική γιατί η περισσότερη έχει σκουπίδια!

4)Η μουσική και ο στίχος είναι λύτρωση για εσάς; Παίζετε και βγάζετε από μέσα σας όλα αυτά που σας ενοχλούν;
-Γράφοντας για τους Zounds οι στίχοι των τραγουδιών έχουν κάποια «πονηρά» τεχνάσματα, έγραφα για πράγματα που έβγαιναν από μέσα μου και το πώς αισθανόμουν, είναι πράγματα τα οποία τα υποστηρίζω θερμά και έχουν κάποιο νόημα για μένα. Γράφω αυτά τα τραγούδια αλλά για κάποιο λόγο αλλά δεν αισθάνομαι να είναι ιδιοκτησία μου .Τα τραγούδια βγαίνουν από την κοινωνία που ζούμε και όχι από την δίκη μου εξυπνάδα! Βγαίνουν από την κοινωνία και την πολιτισμική μας εμπειρία ,γι’ αυτό και κανένας δεν μπορεί να οικειοποιηθεί την μουσική!

5)Mε τις συναυλίες σας θέλετε να δηλώσετε ότι. ΝΑΙ ΕΊΜΑΣΤΕ ΑΚΌΜΑ ΕΔΏ!
-Δεν παίζαμε με τους Zounds για πολύ καιρό, η σύνθεση ήταν άλλη , έπαιζα με 2 άλλους ανθρώπους, ο ένας έχει πεθάνει και ο άλλος είναι δυστυχισμένος.To 2003 ένιωσα πως η πολιτική κατάσταση με τον πόλεμο στο Ιράκ ,τα τραγούδια μας ήταν σχετικά, αλλά δεν έλεγαν κάτι σε κάποιον και δεν τα θυμόταν κανένας ,ασχέτως αν ο κόσμος δεν τα θυμόταν με αυτές τις πολιτικές αλλαγές βρήκα ότι ήταν πάλι επίκαιρα και ήθελα να τα παίξω ξανά! Επανασύνδεσα την μπάντα αλλά ήταν πολύ απείθαρχη και σταματήσαμε ξανά.
Με την άνοδο του ίντερνετ  ο κόσμος ζητούσε  να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις και όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρονταν, τότε έπαιζα με ένα άλλο σχήμα και ο κόσμος ζητούσε συνεχώς υλικό από τους Zounds.Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις. Ο κόσμος τις ζητούσε και ανταποκριθήκαμε ,δεν έχουμε ατζέντη ,μάνατζερ ,πρόγραμμα, λεφτά, δεν έχουμε τίποτα!(γέλια).
Για να συνεχίσω την απάντηση για τα τραγούδια θα έλεγα ότι δυστυχώς ακόμα και τώρα είναι σχετικά με τις καταστάσεις που περιέγραφα τότε ,ο δίσκος The curse of Zounds γράφτηκε για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν .Υπήρχε τότε αλλά υπάρχει και τώρα ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Πραγματικά θα ήθελα να μην σήμαιναν τίποτα τώρα. Τα τραγούδια της νέας μπάντας είναι για τον καταναλωτισμό και για το ότι πάντα θα πρέπει να αγοράζεις κάτι καινούριο ώστε να είσαι ολοκληρωμένο άτομο, για την οικολογία και το περιβάλλον που καταστρέφονται και μολύνονται από την απληστία και τις ενεργειακές κατασκευές όλα αυτά τα τραγούδια μας δημιουργούν μια κάποια αίσθηση στο σήμερα δυστυχώς, θα ήθελα να μην είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα !Αυτό θα ήταν το καλύτερο. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν χρειαζόμαστε τους Zounds γιατί δεν είναι πλέον τα τραγούδια τους επίκαιρα , αλλά είναι στο σήμερα!

6)διάβασα ότι αρνούσασταν να δώσετε συνέντευξη σε μεγάλα μουσικά διεθνή μέσα όπως το Nme γιατί το κάνατε αυτό; Δεν θέλατε να ακουστεί σε όλο τον κόσμο η φωνή σας;
-Όχι όχι ποτέ δεν αρνηθήκαμε να μιλήσουμε σε κανέναν ,απλά δεν ενδιαφέρονταν να μιλήσουμε με μας,είμασταν πολύ underground γι’ αυτούς, αν και τα τραγούδια μας σκαρφάλωναν σε εναλλακτικά charts,ήταν πιο δημοφιλή εκτός της Αγγλίας ,στην Ελλάδα, την Ολλανδία ,το Βέλγιο αλλά όχι στην Αγγλία !

-Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι
-Και εμείς το ίδιο!


Video από το Live στο Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στου ΤΕΙ Καβάλας
Zounds - Demystification (Live)
Zounds - Dancing (Live)
Zounds - Little Bit More / New Band / Dirty Squatters (Live)
Zounds - More Trouble (Live)
Zounds - Subvert (Live)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου