Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη Ηλίας Ζάικος(Blues Wire)




Το βασικό για να κάνεις κάτι είναι να είσαι εκεί.

-Σας παρακολουθώ από παλιά και έχω όλες σας τις κυκλοφορίες ,παλιότερα λεγόσασταν Blues Gang  και μετονομαστήκατε σε Blues Wire.
Ηλίας Ζαικος:Οι Blues Gang   ήταν οι πρώτη εκδοχή φτιαχτήκαμε το 1983 και κάποια στιγμή γύρω στο ’86 θεώρησα ότι είχε κλείσει μια σελίδα και έπρεπε να ανοιχτή μια καινούρια ,με τα νεανικά μυαλά που κουβαλούσαμε αποφασίσαμε ότι όντως πρέπει να αλλάξει το όνομα και τότε το κάναμε  Blues Wire 031 για την ακρίβεια.

-Στο Whos Calling.
Ηλίας Ζάικος: Ναι ήταν ο πρώτος δίσκος ως Blues Wire,το 031 είχε σκοπό να δηλώσει τότε από πού ερχόμαστε ,δηλαδή την Θεσσαλονίκη αλλά με το πέρασμα των χρόνων  άλλαξαν οι κωδικοί και δεν είχε και κανένα νόημα για αυτούς που μας έβλεπα όταν παίζαμε στην Ευρώπη ,οπότε απαλείφθηκε και έμεινε το Blues Wire.

-Η σύνθεση του γκρουπ πια είναι τώρα γιατί έχετε κάνει αρκετές ανακατατάξεις.
Ηλίας Ζάικος: Ναι έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες αλλαγές ,όμως το γκρουπ συνεχίζει κανονικότατα με εμένα και ο Σωτήρης Ζήσης στο μπάσο που είμαστε έτσι και αλλιώς από τους Blues Gang και συνεχίζουμε και η Βίκυ που παίζει τύμπανα .Ο βασικός πυρήνας είναι αυτό το τρίο ,τώρα εξαρτάτε μπορεί να υπάρχει και κάποιο τέταρτο μέλος κατά καιρούς  μπορεί και όχι.

-Για πες μου για το Reunion Jam στο Bikes & Blues;Αν και λείπει ένας.
Ηλίας Ζάικος:Όχι δεν λείπει κανένας γιατί ο Γιώργος Μπαντούκ ήρθε μετά στο γκρουπ .Οπότε καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι το παλιό γκρουπ .Αυτό προέκυψε γιατί είμαστε φίλοι έτσι και αλλιώς μεταξύ μας και παίζουμε κάποιες φορές παρέα, μας ζητήθηκε από τους διοργανωτές να έρθουμε γιατί μας είχαν δει κάπου όλους μαζί να τζαμάρουμε.

- Στην Ελλάδα σας γνωρίζουν όλοι .Έχετε επιχειρήσει ποτέ να κάνετε καριέρα στο εξωτερικό;
Ηλίας Ζάικος: Στο εξωτερικό την δεκαετία 1990-2000 χοντρικά παίξαμε αρκετή, σε φεστιβάλ σε μαγαζιά και με πολύ καλά αποτελέσματα. Μετά το φορτώσαμε λίγο στον κόκορα ,κάπου ας πούμε μας κάλυπτε αυτό που κάναμε εδώ στον τόπο μας και οπωσδήποτε παίζει ρολό το ότι κάποιοι από εμάς έκαναν οικογένεια και μας είναι πιο δύσκολο. Υπάρχουν και άλλα πράγματα όμως για να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό είναι πάρα πολλοί παράγοντες .Αυτή την στιγμή έτσι όπως είμαστε ,αυτό το τρίο το βρίσκω αρκετά πιθανό να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα χωρίς αυτό να μας καθορίζει .Χωρίς να καθορίζει την ύπαρξη μας αν θα πάμε ή έξω η όχι. Το βασικό για να κάνεις κάτι είναι να είσαι εκεί άμα δεν είσαι εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολο.

-Εκτός από την μεγάλη δισκογραφία που έχετε δεν έχετε κάτι σε βίντεο π.χ. κάποιο βιντεοκλίπ ή κάποιο live DVD.
Ηλίας Ζάικος: Ναι βιντεοκλίπ δεν έχουμε άλλα DVD υπάρχει .Έχει βγει το 2006 Two Shows λέγετε.
-Δεν αναφέρετε κάπου αυτό π.χ. στο site σας.
Ηλίας Ζάικος: Ναι κοίτα το site θέλει κάποιο ρετουσάρισμα και είναι κάτι που θέλω να κάνω στο προσεχές μέλλον ,άλλα το DVD είναι μια παράγωγη που έχει εξαντληθεί και δεν ξέρω αν υπάρχει καν για πω που μπορεί να την πάρει κάποιος.

-Στα live σας από όσα έχω δει δεν  παίζετε δικά σας κομμάτια αλλά διασκευές ,έκτος από το wishbone το όποιο το παίζατε για καιρό.
Ηλίας Ζάικος: Δεν συμφωνώ μαζί σου, επέτρεψε μου να σου πω ότι παίζουμε πολλά δικά μας τραγούδια όμως δεν τα ανακοινώνω όλα. Όμως δεν είναι αυτό καθοριστικό για εμάς ,παίζουμε μουσική και ακόμα και άλλων τραγούδια που παίζουμε προσπαθούμε να τους δίνουμε τον δικό μας χαρακτήρα και τα παίζουμε γιατί τα αγαπάμε και μας αρέσουν.

-Ένας από τους παλαιότερους της Blues ο Robert Johnson  είχε τραγουδήσει για εκείνο το σταυροδρόμι της επιτυχίας. Έχεις ταξιδέψει ποτέ για να βρεις αυτό το σταυροδρόμι;.
Ηλίας Ζάικος: Ε όχι γιατί είναι μια μυθοπλασία ,είναι ένας μύθος οποίος θέλει να μας πει κάποια πράγματα και για τον ίδιο τον  Robert Johnson και με την σχέση αυτής της μουσικής περά από την πιστή στην συγκεκριμένη θρησκεία .Η δικιά μας ανατροπή είναι αυταπόδεικτη με την ιδία την παρουσία μας, το γεγονός ότι εμείς υπάρχουμε και παίζουμε αυτή την μουσική είναι το δικό μας πέρασμα από το σταυροδρόμι.

-Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει κάτι νέο στα σκαριά και αν ναι ποτέ θα κυκλοφορήσει .
Ηλίας Ζάικος:Δεν μπορώ να είναι πολύ συγκεκριμένος θα σου πω όμως ότι μόλις χτες κάναμε μια βίντεο λήψη από μια συναυλία από την οποία μπορεί να προκύψει ένα ωραίο απόσπασμα για λόγου διαφημιστικούς  και ευελπιστώ μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε παρουσιάσει ένα νέο δίσκο ,πράγμα που το θέλω πάρα πολύ.

-Σε ευχαριστώ πολύ Ηλία.

Ηλίας Ζάικος:Και εγώ ευχαριστώ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου