Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη Δημήτρης Κατής και Εξόριστοι

Συνέντευξη Εξόριστοι
Είτε αρέσει είτε όχι σε ορισμένους τον ορισμό επικό Metal εδώ τον φέραμε εμείς!


Λίγο πριν το πολύ δυνατό Live των Εξόριστων στην Θεσσαλονίκη στο Eightball μου παραχώρησαν αυτή  την συνέντευξη.Μια μπάντα που γνωρίζω και θαυμάζω από παλιά.Ο Δημήτρης Κατής και η παρέα του σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης γύρω από το συγκρότημα .
-Το όνομα σας είναι πολύ ωραίο και ο καθένας θα σκεφτόταν πως βγήκε.Ξέρω πως είναι κοινότυπη ερώτηση αλλά δεν αναφέρετε πουθενά όσο και να έψαξα.
-Δημήτρης Κατής:Και ούτε πρόκειται(γέλια).

-Γιατί;
-Δημήτρης Κατής:Είμαστε Εξόριστοι,ούτως η άλλως .

-Εξόριστοι όσον αφορά τι;
-Δημήτρης Κατής:Ο τόπος,η περιοχή, η χώρα,η γή,το σύμπαν,παντού εξόριστοι είμαστε και κάπως έτσι όταν είμαστε πιτσιρικάδες το ’89 νοιώθαμε εξόριστοι και επειδή παίζαμε και ένα πρωτότυπο είδος μουσικής που μας έκανε να μην κολλάμε με τους υπόλοιπους ,αυτό σε έκανε αυτομάτος εξόριστο από τα συγκεκριμένα και mainstream πράγματα.

-Υπήρχε όμως και κάτι πριν τους εξόριστους,οι Δωριείς .
-Δημήτρης Κατής:Ναι ήτανε όταν ακόμα πήγαινα σχολείο και ήταν ο πρόλογος των εξόριστων.Στους εξόριστους μπήκε ο στοίχος αλλά έμεινε το συναίσθημα ίδιο.

-Γιατί αυτή η προτίμηση στον ελληνικό στοίχο,σε metal κομμάτια και μάλιστα σε επικού metal κομμάτια;
-Δημήτρης Κατής:Επικό metal δεν υπάρχει ,υπήρχε το ,Power,Speed,Black metal, o όρος Epic metal δεν υπήρχε πουθενά και στην Αμερική δεν υπάρχει Epic metal και είτε αρέσει είτε όχι σε ορισμένους τον ορισμό αυτό εδώ τον φέραμε εμείς.Δεν υπήρχε όρος τότε μπορεί να έπαιζαν και άλλοι όπως π.χ. οι Manowar αλλά δεν υπήρχε ο όρος Epic metal, το λέγανε κάπως αλλιώς .
-Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που είχα δει το κομμάτι σας ας μου επιτραπεί όρος η μεγαλύτερη επιτυχία σας το «Κάνω μια ευχή» σε συλλογή της ΕΡΤ το Classic Metal Ballads.

-Δημήτρης Κατής:Ναι το ’91, είχε προηγηθεί 3 χρόνια ο δίσκος και ήταν ήδη επιτυχία αλλά δεν ήταν η μόνη συλλογή ,είχαν βγει πολλές συλλογές με το κάνω μια ευχή.
-Ήταν μια επιλογή του Γιάννη Πετρίδη;

-Δημήτρης Κατής:Όχι εγώ συνεργαζόμουν τότε με τον Μάνο Ξυδούς όταν ήταν διευθυντής παραγωγής στην ΕΜΙ και την επιλογή για αυτή την συλλογή την κάναμε μαζί τότε με τον Μάνο.
-Εκείνη την περίοδο το Rock και το Metal είχε απήχηση στην Ελλάδα ,γιατί δεν το γυρίσατε σε ξένο στοίχο;

-Δημήτρης Κατής:Δεν πιστεύω ότι πουλούσαν οι Ελληνικές μπάντες.
-Το δικό σας τραγούδι όμως πούλησε.

-Δημήτρης Κατής:Ήταν κάτι το διαφορετικό,το άκουσε κόσμος που άκουγε metal και μη metal και το έπαιζαν όλα τα ραδιόφωνα τότε.Και έτσι άκουσε και περισσότερος κόσμος Metal, μια metal μπαλάντα.Μόνο τα ξένα metal συγκροτήματα πουλούσαν τότε στην  Ελλάδα τα Ελληνικά δεν πουλούσαν ,ούτε τώρα πουλάνε.
-Ναι αλλά εσύ έχεις την εμπειρία από το εξωτερικό.

-Δημήτρης Κατής:Εκεί δεν έχω κάνει ούτε metal ούτε rock,έχω κάνει ορχηστρικά πράγματα.
-Και έχεις βραβευτεί γιαυτό,δεν θα ήθελες να συστήσεις στους Αμερικάνους π.χ .την δική σου μουσική;

-Δημήτρης Κατής:Τι να κάνουμε να δώσουμε στους Αμερικάνους να ακούσουν τραγούδια μας όπως το «Κάνω μια ευχή» στα Ελληνικά;
-Όχι να το μεταφράσετε στα Αγγλικά.

-Δημήτρης Κατής:Έχει γίνει αυτό όπως και το «Η αγάπη δεν ξεχνά» και υπάρχει και στο youtube ,το έχουν ανεβάσει κάποιοι.
-Και δεν είχε επιτυχία;

-Δημήτρης Κατής:Δεν είναι αυτό απλά δεν ασχοληθήκαμε.
-Δημήτρης Κατής:Έχουν φτιάξει fan club στην Ουκρανία,στην Αργεντινή και στον Παναμά ή στο Μεξικό αν θυμάμαι καλά.Αλλά τους αρέσει αυτό που ακούνε με τον Ελληνικό στοίχο.

-Έχετε παίξει εκεί;
-Δημήτρης Κατής:Όχι αλλά μας έχουνε καλέσει και μάλιστα ο ιδρυτής του fan club την Αργεντινή μου έχει πει ότι του αρέσει το πόσο ταιριάζει η επική μουσική με την Ελληνική γλώσσα.

-Είδα τώρα ότι το νέο κομμάτι που βγάλατε το «Ιστορία ενός ήρωα» το έχετε πει σε 3 γλώσσες.
-Δημήτρης Κατής:Το κάναμε αυτό γιατί θα πάει σε διάφορα φεστιβάλ .

Το νεώτερο μέλος της μπάντας με όνομα βαρύ μιας και είναι απόγονος του βαρύτονου Τζον Μοδινού.

-Θα ήθελα να ρωτήσω για την συνεργασία με τον Φίλιππο Μοδινό.
-Δημήτρης Κατής:Ο Φίλιππος εδρεύει τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη και κανόνισε και αυτό το Live.

-Φίλιππε ήταν έκπληξη το ότι πήραν εσένα στην μπάντα και είσαι και ο γιός του γνωστού βαρύτονου ,του Τζον Μοδινού που από ότι φαίνεται έχεις κληρονομήσει το μέταλλο.
-Φίλιππος Μοδινός:Ναι είναι χεβιμεταλάς ο πατέρας.(γέλια)

-Θα ήταν πολύ ωραίο να τραγουδούσε metal.
-Πες μου για αυτή την συνεργασία πως προέκυψε;Γιατί υπήρχαν και άλλοι 3-4 τραγουδιστές πριν από εσένα στους Εξόριστους και τώρα έγινες και εσύ ένας Εξόριστος!
-Φίλιππος Μοδινός:Η συνεργασία ξεκίνησε το 2010 όταν ξεκίνησα να παίξω μπάσο στη μπάντα και μετά συνεργαστήκαμε και σε άλλα project με τον Δημήτρη ,σε ένα παιδικό musical και πάνο στην συνεργασία αυτή συζητούσαμε και το θέμα των εξόριστων και μου είπε να το δοκιμάσουμε.Έφυγα το 2011 και έμεινα 2 χρόνια στην Αγγλία και το 2013 που γύρισα το ξεκινήσαμε.

-Ταιριάζει πάρα πολύ σε αυτό το είδος γιατί κολλάει με την λυρικότητα της φωνής σου με την θεατρικότητα αυτού του είδους.
-Φίλιππος Μοδινός:Σε ευχαριστώ.

-Μένουμε σε αυτό το κομμάτι που έχει μεταφραστεί σε 3 γλώσσες ή υπάρχει κάποιος δίσκος στα σκαριά για να ξανασυστηθείτε στο Ελληνικό κοινό ;
-Δημήτρης Κατής:Το να κάνουμε νέο δίσκο το λέμε εδώ και καιρό αλλά με τις υποχρεώσεις όλων έχει πάει λίγο πίσω.Τώρα λέμε να κάνουμε κάτι μεγάλο , «μεγάλο» το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και Εξόριστους και … και τι άλλο Φίλιππε;
-Φίλιππος Μοδινός: Σκεφτόμαστε πάρα πολύ σοβαρά να κάνουμε μια rock όπερα, γιατί θεωρούμε ότι η μουσική του Δημήτρη ταιριάζει με την όπερα και εφόσον υπάρχει η Λυρική Σκηνή Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουμε εδώ στην Θεσσαλονίκη όπου και θα αναδείξουμε το έργο κάποιον εν ζωή συνθέτων θέλουμε να κάνουμε και αυτό το μεγάλο εγχείρημα για το οποίο να μην γίνουν 5 παραστάσεις και μετά να πάει στα αζήτητα.Αυτό το συζητάμε εδώ και 1 χρόνο περίπου και υπάρχει και το Libreto με το στοιχείο των Εξόριστων που έχει το αρχαιοελληνικό θέμα και ένα έργο του Σαίξπηρ το οποίο εκείνη την εποχή απαγορεύτηκε και δεν παίχτηκε ,το οποίο θεωρούμε ότι δεν παίχτηκε λόγω ενός συγκεκριμένου στοιχείου του εξόριστου βασιλιά που παραήταν extreme για την εποχή.

-Δημήτρης Κατής:Πάνω σε αυτό να πω ότι είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνουμε.Το έχεις και κατ' αποκλειστικότητα.
-Σας ευχαριστώ πολύ ,είναι μεγάλη μου τιμή.

Η ώρα των μελών !

-Δημήτρης Κατής:Να παρουσιάσουμε την μπάντα.Ο Rich Melville στο μπάσο,Στέλιος Μαργαριτόπουλος στα πλήκτρα George Αποστολόπουλος στην ρυθμική κιθάρα .Ο Rich είναι 6 χρόνια στην μπάντα από το 2011.Είναι ένας Αμερικάνος στην Ελλάδα.

- Rich σε ποιά άλλα συγκροτήματα έχεις παίξει εκτός από τους Εξόριστους;
- Rich Melville:Εγώ παίζω σε πολλά συγκροτήματα στην Ελλάδα και σε ένα στην Αμερική που κάνουμε και Live που και που στην California,επίσης παίζω με ένα AC/DC tribute στην Αθήνα αλλά έχω παίξει με τον Παπακωσταντίνου ,Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ,Johnny Vavouras και εδώ στην Θεσσαλονίκη με τους Johnny and the Cadillacs .

-Εσείς παιδιά πως είναι η ενασχόληση σας με το συγκρότημα,πως νιώθετε που είστε μέλη μιας τόσο ιστορικής μπάντας όπως οι Εξόριστοι ;
-George Αποστολόπουλος: Είναι μεγάλη τιμή που συμμετέχουμε σε κάτι ιστορικό και με κομμάτια που έχουνε μια ιστορία,είναι κάτι πρωτότυπο και πολύ όμορφο προσωπικά για μένα.
- Στέλιος Μαργαριτόπουλος :Ναι είναι και για μένα μεγάλη τιμή που συμμετέχω στην μπάντα που άκουγα και θαύμαζα από παλιά να είμαι μέλος της τώρα και να συμμετέχω σε Live.
-Σας ευχαριστώ πολύ όλους ,είναι και για μένα μεγάλη τιμή το ότι μου παραχωρήσατε αυτή την συνέντευξη.

Αν και το κοινό όπως μου είπε ο Δημήτρης Κατής στην Θεσσαλονίκη είναι απρόβλεπτο ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και υποστήριξε αντάξια την ιστορική μπάντα των Εξόριστων,τραγουδώντας τα τραγούδια τους .Η μπάντα έπαιξε όλες τις επιτυχίες της όπως,το σπαθί του νικητή, κάνω μια ευχή,σύνορα παντού,άννα και το νέο τους τραγούδι Ιστορία ενός ήρωα .Τα τραγούδια τραγουδήθηκαν από τον Φίλιππο Μοδινό με άριστο τρόπο με αποτέλεσμα όλοι οι παρευρισκόμενοι να μείνουν κατενθουσιασμένοι.Η μπάντα μετά το τέλος της πολύ δυνατής αυτής συναυλίας περίμενε τους fan της για φωτογραφίες και αυτόγραφα.

Υ.Γ.
Μετά από αυτή την επική εμπειρία του Live θέλω να πιστεύω ότι αν είχαν τον Φίλιππο Μοδινό από την αρχή στα φωνητικά όλα θα ήταν αλλιώς,σε πορρώνει η χροιά,η λυρικότητα και η δύναμη της φωνής του!

Ευχαριστώ πολύ τον φίλο Κώστα Ζέκο για τις φωτογραφίες.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου