Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Συνέντευξη Κώστα Κυριακίδη (Raw Silk)

Μιλώντας για Ελληνικές μπάντες πάντα είχαμε την αλαζονική κριτική ότι όλες προσπαθούν να μοιάσουν ή να αντιγράψουν τα μεγάλα μας πρότυπα.Βέβαια πολλές από αυτές διέψευδαν τις κακεντρεχείς κριτικές μας με το μεράκι τους για την μουσική και τα ποιοτικά τους άλμπουμ .
Ένα από αυτά τα συγκροτήματα που ξεχώρισαν στα τέλη της χρυσής κατά την γνώμη μου για την μουσική την δεκαετία του '80 είναι οι Raw Silk και λέω είναι και όχι ήταν διότι μας ξανασυστήνονται με τον νέο τους δίσκο Borders of the light 27 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ Silk Under The Skin.
Είχα την χαρά και την τιμή να μου παραχωρήσει την παρακάτω συνέντευξη ένας από τα ιδρυτικά μέλη και εμπνευστής των Raw Silk,o Κώστας Κυριακίδης.

Συνέντευξη Κώστα Κυριακίδη (Raw Silk)

Είχα αρχίσει να συμβιβάζομαι με την ιδέα ότι το δεύτερο άλμπουμ θα έμενε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο!

-Το ’89 έγινε το πρώτο βήμα και δημιουργήθηκαν οι Raw Silk ,από πού πήραν το όνομα τους; Αρκετά ποιητικό θα έλεγα για hair band.

Το αρχικό όνομα του γκρουπ ήταν Watergate. Είχαμε ξεκινήσει εμφανίσεις μ ᾽ αυτό το όνομα, αλλά δεν άρεσε στην εταιρία. Μετά από ατέλειωτες ώρες διαβουλεύσεων και συζητήσεων καταλήξαμε τελικά στο Raw Silk το οποίο θεωρήθηκε πιο εμπορικό.

-O δίσκος Silk Under the Skin κυκλοφόρησε το 1990 η επιτυχία του ήταν ικανοποιητική για τα Ελληνικά δεδομένα και για το συγκρότημα;

Τους Raw Silk τους ξεκίνησα αμέσως αφού έφυγα απ᾽τους Spitfire. Είχα αρχίσει να γράφω τραγούδια από πολύ μικρός και είχα πολλές ιδέες για κομμάτια σε διαφορετικό ύφος απ᾽ αυτό των Spitfire, με μεγαλύτερη έμφαση στα keyboards. Ἠθελα να κάνω ένα καινούργιο σχήμα με πιο pop και μελωδικά στοιχεία. Κάτι που ίσως δεν ξέρει ο πολύς κόσμος ότι είχα επηρεαστεί από την British synthpop και new wave  μουσική των 80ς, εξίσου αν όχι και περισσότερο απ᾽ότι απ᾽την heavy metal της ίδιας περιόδου. Οπότε σίγουρα αυτό ἐπαιξε καθοριστικό ρόλο και στον τελικό ήχο του Silk Under the Skin. Κάναμε το demo του Street Girl στο Sierra με Κώστα Καλημέρη παραγωγό και μετά συμφωνήσαμε να κάνουμε και ολόκληρο το δίσκο. Μας πήρε περίπου 4 χρόνια να ολοκληρώσουμε τις ηχογραφήσεις, καθώς το studio δεν το πληρώναμε αλλά έπρεπε να περιμένουμε πότε θα ήταν ελεύθερο για να το χρησιμοποιήσουμε. Κυρίως μεταμεσονύχτιες ώρες, αλλά εκείνη την εποχή αυτό πολύ λίγο μας ενοχλούσε. Υπήρξαν αρκετές ανακατατάξεις μελών στη διάρκεια των ηχογραφήσεων αλλά τελικά τα καταφέραμε και τελικά το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την EMI κάπου το 90. Πράγματι ο δίσκος γνώρισε αρκετή επιτυχία την εποχή εκείνη και η ανταπόκριση τού κοινού ήταν μεγάλη και πολύ θετική.

-Έχει μέσα το Street Girl ένα δυνατό και πολύ μελωδικό τραγούδι το οποίο έγινε και βιντεοκλίπ πες μου για το κομμάτι και την ιστορία του βιντεοκλίπ .Πχ για το σπρέι που τελειώνει στη σειρά του Rory όταν πάει να υπογραμμίσει το όνομα του στον τοίχο.

Μας είχαν καλέσει από το Κανάλι 29 ( ή 27… δε θυμάμαι) να κάνουμε ένα video-clip γιατί τους άρεσε ο ήχος του γκρουπ. Αρχικά εμείς θέλαμε να κάνουμε το Irene αλλά οι άνθρωποι απ᾽το κανάλι πολύ ευγενικά μας πρότειναν να κάνουμε το Street Girl γιατί αυτό ήταν το αγαπημένο τους. Φυσικά δεχτήκαμε και όλα τα υπόλοιπα πήραν το δρόμο τους. Δεν υπήρχε σενάριο από πριν, όλα γινόντουσαν επί τόπου, αυτοσχεδιαστικά. Η ιδέα με το σπρέι ήταν ιδέα της κοπέλας που εμφανίζεται στο video, μας άρεσε και το κρατήσαμε. Και η στιγμή που πάει ο Rory να υπογραμμίσει και τελειώνει το σπρέι είναι αυθεντική δεν είναι στημένη. Όντως είχε τελειώσει το σπρέι. Μας έκανε όλους να γελάσουμε και το κρατήσαμε έτσι όπως ήταν.

-Γιατί μετά από 27 ολόκληρα χρόνια θέλετε να ξανασυστηθείτε στο Ελληνικό κοινό;Με την κυκλοφορία του νέου σας δίσκου θα συστηθείτε και στο εξωτερικό;

Σκέψεις για δεύτερο άλμπουμ υπήρχαν από το 2004 περίπου, μετά την κυκλοφορία του Silk Under the Skin σε CD. Είχαμε ξεκινήσει και τότε δουλειά με το line up που εμφανιστήκαμε στο Club 22 με Jeff Scott Sotto και Pink Cream 69. Φανταστική μπάντα εκείνη, απ᾽τις αγαπημένες μου, πολύ καλή ατμόσφαιρα και μουσική επικοινωνία, δυστυχώς για πολλούς και διάφορους λόγους δεν καταφέραμε να το προχωρήσουμε. Ἠταν πολύ κρίμα που είχε διαλύσει εκείνη η φάση. Εγώ προχώρησα τότε και έκανα ένα πιο extreme metal studio project, τους Nostalgia for a Belief με Βασίλη Αξιώτη φωνητικά και Καλημέρη στην παραγωγή. Mετά έγινε το support στους Winger με Raw Silk και Πάνο Κονδυλό στα φωνητικά και μετά έφυγα Αγγλία.
Το 2010 ξαναβρεθήκαμε με τον Γιώργο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Πετρόπουλο (μπάσσο) και με ανανεωμένο κέφι και ενθουσιασμό ξεκινήσαμε μια νέα απόπειρα να δουλέψουμε σε νέα κομμάτια για ένα δεύτερο άλμπουμ Raw Silk, που τόσο πολύ το θέλαμε εμείς αλλά και ο κόσμος επίσης. Είχαμε ένα αρκετά καλό ξεκίνημα, αλλά δυστυχώς υπήρχαν και πάλι πολλά εμπόδια, ένα εκ των οποίων ήταν και η απόσταση, και τελικά το 2016 εγκαταλείψαμε και πάλι την προσπάθεια. Είχα αρχίσει να συμβιβάζομαι με την ιδέα ότι το δεύτερο άλμπουμ θα έμενε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Ὠσπου, όλως τυχαία τον Απρίλη του 2016 κοιτώντας σε ἐνα site αγγελιών, διάβασα για ένα καινούργιο στούντιο που άνοιγε κοντά στην περιοχή που μένω.  Αποφάσισα να πάω να ρίξω μια ματιά. Εκεί γνώρισα τον Chris Dando (vocalist-producer στο The Borders of Light) που είναι συνιδιοκτήτης στα Vault Studios, Kingswinford, UK. Μού έβαλε δείγματα απ᾽την δουλειά του σαν ηχολήπτης και τραγουδιστής και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Σκέφτηκα να του μίλησω για το Raw Silk project και έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό και κέφι για να δουλέψει μαζί μου. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια. Ο Chris μου συνέστησε κι άλλους μουσικούς, κάναμε αρκετά δείγματα δοκιμαστικά για να ακούσουμε πώς βγαίνει και τον Μάιο του 2016 δώσαμε τα χέρια και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, το άλμπουμ έχει κυκλοφορήσει.


-Η σύνθεση του γκρουπ θα είναι η ίδια η έχει αλλάξει και ποια είναι η τωρινή;

Η τωρινή σύνθεση του γκρουπ είναι:
Chris Dando: Vocals, Keyboards
Daryl Gardner: Rhythm Guitar
Kostas Kyriakidis: Drums, Keyboards
James Marshall Stanley: Lead Guitar
Paul Thompson: Bass
James Barratt: Acoustic Guitar
Stephanie Fowler: Backing Vocals

Αν κάποιος θέλει να προμηθευτεί και τον παλιό και τον καινούριο σας δίσκο που μπορεί να τον βρει;

To The Borders of Light μπορείτε να το προμηθευτείτε από τους παρακάτω συνδέσμους:



Το πρώτο άλμπουμ είναι επίσης διαθέσιμο στο Internet.


-Θα σας δούμε σε κάποιο Live και αν ναι που;


Σκεφτόμαστε να αρχίσουμε τις ζωντανές εμφανίσεις από το Φθινόπωρο του 2017. Θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση όταν έχουμε πιο συγκεκριμένες ημερομηνίες διαθέσιμες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου