Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Συνέντευξη Γιάννη Πετρίδη

Στην εκπομπή κάθε μέρα παρουσιάζω τις προσωπικές μου εμπειρίες.


Γιάννης Πετρίδης ,το όνομά του είναι συνώνυμο με το ραδιόφωνο και την μουσική. Κάποτε κάποιος  που είχε θέληση να μάθει μουσική για να γίνει DJ με ρώτησε τι να κάνει και του είπα ότι για να μάθει μουσική θα πρέπει να ακούει ραδιόφωνο .Το ραδιόφωνο για όλους εμάς που αγαπάμε την μουσική ήταν πάντα μεγάλο σχολείο, την εποχή που δεν υπήρχε το ίντερνετ ή ήταν πολύ ακριβό να έχεις πρόσβαση κάθε μέρα περιμέναμε στα ραδιόφωνά μας να ακούσουμε τις νέες κυκλοφορίες και τα hits.Ένας από αυτούς που είχαμε ως πρότυπο και περιμένουμε ακόμα να ακούσουμε κάθε μέρα στις 16:00 μέσα από την συχνότητα του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ είναι ο Γιάννης Πετρίδης.
Είχα την τιμή να μου δώσει την παρακάτω συνέντευξη.

-Είστε από τους παλιότερους και θρυλικότερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, θεωρείτε την εκπομπή σας «από τις 4 στις 5» ένα μουσικό σχολείο για τους ακροατές;

-Αυτήν την εκπομπή, από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε στο πρώτο πρόγραμμα, εγώ και ο Κώστας Ζουγρής  την δημιουργήσαμε βασισμένοι στα ακούσματα μας και με βασικό σκοπό να αρέσει σε εμάς. Ευτυχώς υπήρξε ένα τεράστιο κοινό που ήθελε να ακούσει κάτι το διαφορετικό στο ραδιόφωνο και με ακολούθησε όλες αυτές τις δεκαετίες. Στην εκπομπή κάθε μέρα παρουσιάζω τις προσωπικές μου εμπειρίες από την ενασχόληση μου με αυτά που μου αρέσουν, που είναι μουσική, κινηματογράφος, βιβλία και ταξίδια. Θα έλεγα ότι είναι μία δημοσιογραφική μουσική εκπομπή για αυτό και μεταδίδεται στο κατεξοχήν δημοσιογραφικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, το πρώτο, και για ένα διάστημα τεσσάρων χρόνων στο Βήμα fm.

-Πότε ήταν η πρώτη σας εκπομπή; Νοσταλγείτε εκείνα τα χρόνια;

-Η πρώτη εκπομπή έγινε την άνοιξη του 1975. Πριν από αυτήν την έναρξη έκανα διαφημιστικές εκπομπές στην ΕΡΤ και στον ραδιοφωνικό σταθμό Λαρίσης από όπου ξεκίνησα όταν ήμουν στρατιώτης. Όχι δεν νοσταλγώ τις πρώτες εκπομπές γιατί με ενδιαφέρουν αυτά που παρακολουθώ σήμερα στη ζωή μου. Τα παλαιότερα τα έχω τοποθετήσει στο αρχείο της μνήμης μου και τα φέρνω  ξανά μπροστά συνδυάζοντας τα με τα καινούρια. 

-Είχατε ποτέ δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό;

-Όχι δεν είχα, μπορεί στο μέλλον…

-Γιατί δημιουργήσατε το apotis4stis5.com και όχι έναν ραδιοφωνικό σταθμό με νέους παραγωγούς;

-Το site το δημιουργήσαμε με τον Κώστα σαν ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης όλων αυτών που έχουν σχέση με τη μουσική, καθώς το ραδιόφωνο δεν μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όλα αυτά που θέλουμε στην οπτική τους μορφή. Με το site ασχολείται περισσότερο ο Κώστας.

-Είναι το apotis4stis5.com η συνέχεια του Ποπ και Ροκ;

-Δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι ακριβώς συνέχεια του Ποπ Και Ροκ, γιατί το περιοδικό είχε βγει σε μία άλλη εποχή που κυριαρχούσαν τα έντυπα και που ο κόσμος ήθελε να διαβάσει εκτεταμένες αναλύσεις  και κριτικές. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει με την ταχύτητα που τρέχει η κοινωνία μας και τα new media άλλαξαν τον τρόπο πληροφόρησης. Μπορεί να γίνει μία μικρή συνέχεια του Ποπ & Ροκ το site, αλλά θα αντανακλά την εποχή μας.

-Πιστεύετε ότι η μουσική δισκογραφία έχει πεθάνει; Το ίντερνετ βοηθάει στη μουσική ή την καταστρέφει;


-Η μουσική βιομηχανία έχει μεταμορφωθεί και δεν έχει σχέση με το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Το διαδίκτυο έχει παίξει και θετικό και αρνητικό ρόλο  στην διάδοση της. Από τη μία είναι η εύκολη  πρόσβαση στον καθένα όλου αυτού του μουσικού θησαυρού, από την άλλη όμως κάτι που βρίσκεις τόσο εύκολα δεν το εκτιμάς και  το προσπερνάς... 

1 σχόλιο: